Slik gjør du søkemotoroptimalisering – 8 enkle trinn
- Martin Hansen
- 4. apr.
- 4 min lesing
Vil du øke trafikken til nettsiden din? Enten du selger produkter, tilbyr nettkurs eller har en informasjonsbasert nettside, er søkemotoroptimalisering (SEO) en viktig nøkkel. Det trenger ikke å være komplisert. Her er 10 enkle trinn du kan ta i bruk selv – uavhengig av om du bruker WordPress, Wix, Shopify eller andre plattformer.
Finn ut hva kundene dine søker etter
Bruk verktøy som Google Keyword Planner eller Ubersuggest for å avdekke hvilke søkeord som er mest relevante for din bransje. Dette gir deg en bedre forståelse av hva potensielle kunder er interessert i.
Eksempel: En nettbutikk som selger treningsutstyr kan finne ut at folk ofte søker etter "beste manualer for hjemmetrening" og dermed lage innhold med det som tema. Er du en fysioterapaut vil du treffe flere kunder ved fokusere på ord som folk faktisk søker etter, "vondt i ryggen" er et godt eksempel.,
Plasser søkeordene strategisk
Når du har valgt søkeordene dine, bør du bruke dem på viktige steder:
Tittel og meta-beskrivelse Dette er teksten som vises i søkeresultatene. Titler bør være tydelige og inneholde hovedsøkeordet, mens meta-beskrivelsen gir en kort oppsummering av innholdet og bør vekke interesse.

Overskrifter (H1, H2 osv.) H1 er hovedoverskriften på siden og bør inneholde det viktigste søkeordet. H2, H3 osv. brukes for å strukturere innholdet og gjøre det mer leservennlig, samtidig som søkeordene får en naturlig plass.

Bildebeskrivelser (ALT-tekst) ALT-tekst er en beskrivelse av hva et bilde viser, og brukes blant annet av skjermlesere og søkemotorer. Det hjelper også bildene dine med å bli funnet i bildesøk. Denne jobben kan være kjedelig, men den har høy verdi!
Naturlig i innholdet Integrer søkeordene sømløst i teksten. Det skal føles naturlig for leseren, ikke påtvunget. Fokuser på kvalitet og verdi.
OBS: Unngå søkeordskanibalisering
Søkeordskanibalisering oppstår når flere sider på nettsiden din konkurrerer om samme søkeord. Dette kan forvirre søkemotorene og gjøre at ingen av sidene rangerer spesielt godt. For eksempel: Hvis du har to blogginnlegg med lignende innhold om “beste yogamatter”, kan Google ha vanskeligheter med å vite hvilken som er viktigst.
Slik unngår du det:
Sørg for at hver side har sitt unike hovedsøkeord.
Bruk interne lenker for å vise hvilken side som er viktigst.
Slå sammen innhold som dekker samme tema til én sterk og grundig side.
Bruk overskrifter (H1, H2) som tydelig viser sideinnholdets spesifikke fokus.
Hvis du tilbyr nettkurs i yoga, kan "yogakurs for nybegynnere" være et søkeord du legger inn i overskriften og metabeskrivelsen.
Skriving og søkemotoroptimalisering for leseren
Lag innhold som er lett å lese og gir verdi. Bruk et naturlig språk, og unngå å overfylle teksten med søkeord. Google belønner brukervennlig innhold.
Eksempel: I stedet for å skrive "billige kontorstoler Oslo billig kontorstol kjøp kontorstol", skriv heller: "Vi har samlet de beste kontorstolene i Oslo som kombinerer pris og komfort."
Besvar relevante spørsmål
Identifiser hva kundene dine lurer på og lag innhold som gir tydelige svar. Dette øker sjansen for å rangere på "featured snippets" i Google.
Eksempel: En nettside som selger hudpleieprodukter kan lage en artikkel som svarer på: "Hva er forskjellen på serum og fuktighetskrem?"
5. Mobilvennlig design
Nettsiden din må fungere bra på mobil. Sjekk responsivitet og lastetid for å sikre en god brukeropplevelse.
For å få god responsivitet og lastetid burde du bruke bilder og videoer som er komprimert til mindre størrelser. I mange tilfeller kan man beholde kvaliteten på innholdet og samtidige benytte seg av komprimerte filer. Besøk denne linken for å komprimere medier enkelt: https://imagecompressor.com/
Eksempel: Bruk Googles gratis verktøy "Mobile-Friendly Test" for å se hvordan nettsiden din ser ut på mobil.
6. Optimaliser bildene dine
Når du har komprimert bildene så kan du gi filene beskrivende navn. Dette bidrar til bedre teknisk SEO.
Eksempel: I stedet for å lagre bildet som "IMG1234.jpg", bruk "yogamatte-ecofriendly-blå.jpg".
7. Løs tekniske utfordringer
Bruk gratisverktøy som Google Search Console for å identifisere tekniske feil som kan påvirke rangeringen negativt. Verktøyet lar deg se hvilke sider som ikke blir indeksert, om du har brutte lenker (404-feil), om nettsiden laster for tregt, eller om det finnes
mobilbrukervennlighetsproblemer. For eksempel kan en side med manglende metatagger eller duplisert innhold bli rangert lavere. Du får også varsler dersom nettsiden din blir utsatt for sikkerhetsproblemer, som hacking eller malware, noe som raskt kan skade både rangering og tillit. Ved å jevnlig overvåke disse feilene og følge Googles forslag til forbedringer, kan du holde nettsiden teknisk sunn og konkurransedyktig i søkeresultatene.

8. Bygg relevante lenker
Eksterne lenker fra relevante og troverdige nettsteder, kjent som "backlinks", er en av de viktigste rangeringsfaktorene i Googles algoritme. Når andre nettsider lenker til din, tolker Google dette som et tegn på at innholdet ditt er verdifullt og pålitelig.
Jo flere kvalitetslenker du har fra seriøse kilder, desto mer tillit bygger du hos Google, og sjansen for å rangere høyere øker. Dette fungerer på samme måte som referanser i det virkelige liv – en anbefaling fra noen andre gir troverdighet. Det er også verdt å merke seg at lenker fra lavkvalitetsnettsteder eller lenkefarmer kan skade SEO-en, så det er kvalitet fremfor kvantitet som gjelder. Del innholdet ditt strategisk, vær aktiv i nettverk og vurder gjesteinnlegg for å bygge troverdige lenke.

PS: En ryddig menystruktur, lettfattelig språk og tydelige call-to-action-knapper gir bedre resultater enn en side med rotete design og uklart budskap.
---
Vi tilbyr gratis seo-analyser!
Hos Mediavibe hjelper vi bedrifter med å øke synligheten på nett. Vil du vite hvordan din nettside presterer? Vi tilbyr en gratis SEO-analyse som gir deg konkrete forbedringsforslag.
👉 Lim inn nettsidelinken og e-postadressen din litt lengre ned på siden så sender vi analysen direkte til deg.
De små tiltakene gir stor effekt.
Skrevet av
Martin S Hansen